top of page

İÇ MİMAR

Interior Design

 

İç mimarlık, her türlü kapalı ya da yarı açık mekânı, o mekânın işlevine uygun bir biçimde, strüktürel ve estetik değerleri göz ardı etmeden düzenlemektir. Kısaca tanımlayacak olursak “İç mimarlık mekâna anlam katma sanatıdır.”
Biraz detaylandıracak olursak iç mimarlık, her türlü yapının (konut, konaklama mekânları, tarihi mekânlar, ticari mekânlar, sosyal yapılar vs.) iç mekân düzenlenmesinden iç mekân mobilyalarının üretilmesine hatta mekânda yer alan, mekânın kimliğini yansıtacak her ürünün(logo, amblem, ambalaj, servis ürünleri vs.)tasarlanmasına kadar büyük bir alanı kapsar. Bunların yanında fiziksel gereksinimler(sıcaklık, nem, ışık, ses vs.) ve psikolojik gereksinimler(estetik, beğenme, davranış yaşayış biçimi, kültürel seviyesi vs.) de göz ardı edilemez.

 

İç mimarlık mekan tasarlamaktır. Yani bir mekanı işlevine uygun biçimde çözmektir. Ama işlevselliğin yanında görselliğe de önem verilmelidir. 

Örnek olarak bir restoranı ele alalım. Önceden ayakkabı mağazası olarak hizmet vermiş bir mağazanın yeni sahipleri aynı yere restoran açmak isterler. Bunun için iç mimara başvururlar. İç mimar da mevcut alanı gezer. Değerlendirmelerde bulunur. Bu restorana kimler gelecek üst gelir grubu mu? orta gelir grubu mu? Kaç kişilik olacak? Ne tür yemekler servis edilecek. Gibi sorular sorarak ihtiyaç programını hazırlar. Sonrasında mekanı bölümlere ayırır. Bu kısım pişirme alanı, bu kısım wc, bu kısım bulaşık yıkama, bu kısım depolama alanı, bu kısım giriş, şeklinde mekanı bölümlendirir. Tabi bunları yaparken müşteri isteklerini ve okulda kendisine verilen eğitimi göz önünde bulundurur. Buna uygun şekilde birkaç uygulama planı çizer. Ve render(üç boyutlu çizim) anlatımları ile bunları destekler. Müşteri bu planlardan birini beğenir.

Tasarımın kriterleri üniversitede okulda öğretilir. Bunları iç mimari proje derslerinde fırça yiye yiye öğrenir.  İç mimar adayı, bir wc kabininin minimum en ve boyunu, bir masanın ideal boyutlarını, bir müdür masası ile sekreter masasının birbirinden nasıl farklı olması gerektiğini, bir wc kabin kapısının direkt olarak restoran mekanına açılmaması gerektiğini, kolonlara hiçbir müdahelede bulunmadan nasıl saklamak gerektiğini, tasarımın bir bütün olması gerektiğini vs. bunun gibi bütün mesleğin inceliklerini bu derslerde öğrenir.

Devam edelim. Daha sonra projenin şekline göre yıkılması gereken duvarlar yıkılır. Sökülmesi gereken camlar sökülür. Mekan adeta kaba inşaat halini alır. Kolon, kiriş dışında hemen hemen mekanda hiçbir şey kalmaz. Sonrasında ise uygulama aşamasına geçilir. Seramikçi seramikleri, sıvacı sıvayı, elektrikçi elektirik tesisatını, mobilyacı mobilyaları vs. vs. çizilmiş projeye göre uygular. Bunlar uygulanırken şantiye sorumlusu iç mimar da başlarında durur ve işin aslına uygun yapılıp yapılmadığını denetler. Bütün bu aşamalar bittiğinde mekana genel bir temizlik yapılır. Ve müşteriye teslim edilir...
 
Faaliyet Alanları: İç mimarın çalışma alanları, tasarım aşamasında büro; uygulama ve denetim aşamasında yapılar; malzemelerin yapım aşamasında atölyeler ve fabrikalardır. İç mimarlar yürürlükteki kanun ve sözleşmelere göre kamu kesiminde ve belediyelerde çalışabildikleri gibi, özel sektör kuruluşlarında ya da serbest olarak kendi bürolarında çalışmalarını sürdürebilirler.
 
İÇ MİMARLIK EĞİTİMİNİN AMACI

İçmimarlık, birey ve toplulukların değişik amaçlarla yararlandıkları özel ve genel tüm çevrenin ve mobilyaların tasarlanması doğrultusunda, öğrencilerin eleştirel düşünme, sanatsal ve biçimsel araştırma, yakın disiplinlerle ortak çalışma yöntemlerine uyum, kişisel yetenekleri ile tasarımlama yönlerinin gelişmesini amaçlar. 
İçmimarlık mimari yapı bütünlüğünde açık - kapalı her çevrenin, hacim donatı değerleri ile birlikte işlevselliğinin incelenerek insan faktörü, fizyolojik, ergonomik, psikolojik değerler, sosyo-ekonomik kriterler paralelinde planlaması ve bilimsel, sanatsal, teknik kuramların organizasyonudur. Bu organizasyon, yapı, hacim, işlev, birey, toplum ile biçim, renk, malzeme, teknik, zaman, ekonomi, kuramlarının bilimsel, sanatsal, teknik içeriğinin, bilgide, beceride, tasarım yeteniğinde bütünleşmesiyle gerçekleşir. 
Eğitim sürecinde, görme, algılama, düşünme, inceleme, irdeleme, fikir geliştirme, uygulama biçimleri, araştırma ve karşılaştırma yöntemleri ile analiz-sentez metodları kuramsal anlatımlar, deneysel pratik uygulamalar alan öğrenciler tasarım becerilerini geliştirerek içmimarlık mesleğine hazırlanırlar. 
Eğitim programı, konu ağırlıkları dengelenerek, 
· İçmimarlık - Çevre Tasarımı ve 
· İç Mimarlık - Mobilya Tasarımı adları ile iki sanat dalı olarak sürdürülmektedir

 
bottom of page